1.Mäso
- Čím viac %, tým lepšie (pripočítavame do toho aj prípadné zložky ako je napríklad pečeň).
- Musí byť presne špecifikované z akého zvieraťa pochádza.
- Malo by byť písané na prvej pozícií v zložení.
*(Granule s obsahom pod 30% sú zaradené do skupiny nekvalitných. Pre porovnanie, tradičné “supermarketovky” majú 4-8% zastúpenie mäsa)*
2. Prílohy
- Fungujú ako pomocník pri trávení. Každé granule by mali obsahovať aspoň jednu kvalitnú prílohu. Často ňou býva ovos, špalda, hnedá ryža, či v bezobilninových receptúrach tekvica alebo zemiaky.
3. Tuk
- Taktiež musí byť presne špecifikovaný, napríklad kurací tuk. Ten sa dosť často používa aj ako konzervant. Nie je alergénom ani pri alergiách na kuracie mäso alebo inú hydinu.
4. Konzervanty
- Aby granule vydržali do deklarovaného dátumu spotreby, musia byť konzervované. Najideálnejšie prírodnými konzervačnými látkami, napríklad tokoferolmi, vitamínom C alebo rozmarínom.
5. Prídavné zložky
- Zelenina, ovocie, bylinky, prebiotiká, probiotiká, vitamíny a minerály nikdy nie sú na škodu.
Nevhodné zložky
- ,,výrobky živočíšneho pôvodu/vedľajšie produkty živočíšneho pôvodu” = krycí názov pre odpad z mäsopriemyslu
- ,,obilniny/produkty rastlinného pôvodu” = zvyšky rastlinnej výroby v nízkej kvalite. Za týmto názvom sa skrýva pšeničný lepok, kukurica, kukuričný lepok alebo sója.
- ,,tuk/oleje a tuky” – nízka kvalita, skrýva sa za tým väčšinou repkový olej, ktorý sa vôbec nemá nachádzať v granuliach.
(často sa používa prepálený olej zo stravovacích zariadení, ktorým potom nastriekajú granule a zvieratám sa zdajú chutnejšie).
Na záver len dodáme, že na zvieratách kŕmených rôznymi krmivami s chudobnejším obsahom nie je na pohľad vidieť žiadne zdravotné problémy. Problém zväčša nastáva až v momente, keď sa pozrieme na zlý krvný obraz a s ním spojené zdravotné riziká.